Khutbah Jum’at Bahasa Jawa: Amalan Bulan Dzulhijjah | PC LDNU Temanggung

الحمد لله الذي جعل الجمعةَ أفضلَ الأيَّامِ فِىالأُسْبُوع واخْتَصَّه بساعة فيها دعاء مسموع، وقال تعالى (إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ، فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ، إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ). واشهد ان لا اله الا الله وحده لا شريك له شهادة انجُو بها من عذاب النار، واشهد ان محمدا عبدُه ورسولُه افضلُ منْ صلَّى ونحَر وحجَّ واعتمَر، نبيٌّ غفَرَ اللهُ ما تقدم من ذنبه وما تأخر. اللهم صلِّ وسلِّمْ على سيدنا محمدٍ عبدِك ورسولِك وعلى الِه واصحَابِه الذين اذْهَب اللهُ عنهم الرِّجْسَ وطهَّر، فيا أيها المسلمون اتقوا الله حق تقاته ولا تموتن إلا وانتم مسلمون، اما بعد

Para sederek Kaum Muslimin ingkang Minulya
Mangga kita sesarengan nambahi taqwa kita dateng Allah, kanti estu estu tansah netepi ta’at dateng sedaya perintah lan dawuh dawuhipun, saha nilar lan nebihi sedaya awisanipun. Ampun ngantos kumawantun nilar kwajiban lan nglirwaaken dawuh dawuhipun Allah, lan ugi ampun ngantos nerjang palang awisan ipun Allah.wonten ing kawontenan kados menapa kemawon, tansah netepana taqwa lan thaat dateng Allah, supados kita tansah pikantuk rahmat lan kanugerahan, kebahagyaan gesang saking ngarsa Dalem Allah Ta’ala, wiwit ing alam dunya punika ngantos dumugining akherat, Amiin. Ringkesipun tansah nertepi iman lan taqwa, Inggih namung kanti sarana mekaten, kita bade manggihaken kawilujengan gesang dunya dumugining akhirat.

Alhamdulilah Alloh paring nikmat dumateng kito sedoyo inggih nikmat umur soho kasarasan ngantos titiwekdal puniko kita pun anugerahaken manggihi wulan zhulhijah.wulan ingkang gadahi kautamaan-kautamaan, ingkang sak mangke bade kito aturaken babakan kautamaan-kautamaan saking awal wulan zhulhijah lan ibadah utawi amalan punopo kemawon ingkang dipun anjuraken ing sak lebetipun.

Jama’ah shalat jum’at rahimani wa rahimakumulloh
ing antaranipun ingkang nedahaken kautamaan-kautamaan saking wulan dzulhijah inggih puniko Hadits saking Ibnu ‘Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam paring sabda,

مَا مِنْ أَيَّامٍ الْعَمَلُ الصَّالِحُ فِيهَا أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنْ هَذِهِ الأَيَّامِ . يَعْنِى أَيَّامَ الْعَشْرِ. قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَلاَ الْجِهَادُ فِى سَبِيلِ اللَّهِ قَالَ وَلاَ الْجِهَادُ فِى سَبِيلِ اللَّهِ إِلاَّ رَجُلٌ خَرَجَ بِنَفْسِهِ وَمَالِهِ فَلَمْ يَرْجِعْ مِنْ ذَلِكَ بِشَىْءٍ
ora ono salah sawijine amal sholeh kang luwih dicintai Alloh ngluwihi amal shaleh kan dilakoni ing dino-dino iki yaiku 10 dino awal soko wulan dzulhijah..” Para sahabat tanglet: “Tidak pula jihad ing dalane Allah?” Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam jawab: “Tidak pula jihad ing dalane Allah, kejobo wong kang jihad kanti jiwo lan bondhone ananging ora ono siji wae kang bali.[1]

Ing antarane malih ingkang nedah haken kautamaan-kautamaan dinten kasebat firman Allah Ta’ala,

وَلَيَالٍ عَشْرٍ

lan demi malam kang sepuluh.
(QS. Al Fajr: 2). Inggih puniko 10 dinten awal saking wulan dzulhijah.

Mangasyirol mukminin
Babakan hadits kolo wau Ibnu Rajab Al Hambali mengatakan, “Hadits iki nunjukake bilih amalan ing 10 dinten, langkung dipun tresnani lan nedahhaken bilih amalan ing 10 dinten awal langkung dipun tresnani menawi kabandengan dinten lintunipun lan mboten wonten pengecualian. menawi dipun sebateken bilih ing dinten kasebat langkung dicintai Alloh,meniko nedahaken , bilih nindakaken amal shaleh ing wekdal 10 hari awal zhulhijah langkung utami ing sisinipun Alloh.”[7]

Amalan ingkang Dianjurkan ing Sepuluh Hari Awal Dzulhijah
Keutamaan sepuluh dinten awal Dzulhijah berlaku kangge amalan punopo mawon ingkang leres, mboten kawates amalan khusus.[12]

Amalan ingkang dipun anjuraken ing awal dzulhijah inggih puniko siyam. Saking Hunaidah bin Kholid, saking garwonipun, istrinipun Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam ngendikak aken,

عَنْ بَعْضِ أَزْوَاجِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَصُومُ تِسْعَ ذِى الْحِجَّةِ وَيَوْمَ عَاشُورَاءَ وَثَلاَثَةَ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ أَوَّلَ اثْنَيْنِ مِنَ الشَّهْرِ وَالْخَمِيسَ.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam biasa siyam ing 9 dino awal dzhulhijah, pada hari ‘Asyura (10 muharom) , poso 3 dino saben-saben wulan.
[13], …”[14]

Sahabat ingkang mraktekaken siyam 9 dinten saking awal dzhulhijah inggih puniko Ibnu ‘Umar. Lan poro Ulama kados Al Hasan Al Bashri, Ibnu Sirin dan Qotadah ugi nyebataken kautamaan siyam ing dinten-dinten puniko. Meniko pendapat mayoritas Ulama. [15]

Para sederek Kaum Muslimin ingkang minulya,
Sak lajengipun ugi amalan ingkang dipun anjuraken inggih puniko siyam ing dinten Arofah kagem tiyang ingkang mboten nindak aken haji. Ampun ngantos nilaraken siyam Arofah puasa Arofah meniko wonten ing tanggal 9 Dzulhijah.kados hadits Abu Qotadah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِى بَعْدَهُ وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ

Puasa Arofah ngapusake dosa setahun kang lalu dan setahun arep teko.
[24] Keutamaan puasa Arofah inggih puniko bade dipun hapus dosa setahun ingkang kapengker lan setahun ingkang bade dateng lan dosa ingkang dipun maksud inggih puniko dosa-doso alit.utawi diringannaken dosa ageng utawi dipun inggilaken derajatipun.[26]

Lajeng kagem tiyang ingkang haji mboten dipun anjuraken nindakaken siyam Arofah.kados hadits Rasululloh saking Ibnu ‘Abbas,

Para sederek ingkang minulyo
Ing antaranipun bilih dinten Arofah ugi gadahi kautamaan.-kautamaan kados wonten hadits:,

مَا مِنْ يَوْمٍ أَكْثَرَ مِنْ أَنْ يُعْتِقَ اللَّهُ فِيهِ عَبْدًا مِنَ النَّارِ مِنْ يَوْمِ عَرَفَةَ وَإِنَّهُ لَيَدْنُو ثُمَّ يُبَاهِى بِهِمُ الْمَلاَئِكَةَ فَيَقُولُ مَا أَرَادَ هَؤُلاَءِ

ing antarane dino kang Alloh akeh mbebasake salha sawijine manungso soko neraka yaiuku ing dino Arofah(kangge tiyang ingkang wonten Arafah). Alloh bakal nyedakki tiyang kolo wau lajeng ditampak ake kautamaanipun menyang para malaikat. Banjur Alloh berfirman: opo kang dikarep ake
[20]

Meniko poro sederek kautamaanipun tiang ingkang haji, sederek kito ingkang wukuf ing Arofah lilo ninggalaken sanak saudara,negri,ugi nelasaken bondo,ingkang dados kekarepanipun inggh puniko ampunan,ridho lan manggihi Rabb ipun. Derajatipun tergantung kalian niat saben tiyang ingkang nindakkaken wukuf ing Arafah. [21]

Keutamaan lintunipun, hari arofah inggih wekdal mustajabipun do’a. Kados hadits saking ‘Amr bin Syu’aib dari ayahnya dari kakeknya, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ

Seapik-apike do’a yaiku do’a ing dino Arofah.
[22]
Akhiripun mugi Alloh gampilaken anggen kito ngibadah lan mugi kito suatu saat saget nindakkaken ibadah haji.

أقول قو لي هذا واستغفروا الله لي و لكم إنه هو الغفور الرحيم. .